Den lille togboken

DEN LILLE TOGBOKEN

 

Bakgrunnen for boken

Denne lille håndboken kan godt kalles «den gode samvittighets bok». Det er en bok for folk som tar FNs klimapanel på alvor, en bok for personer som ønsker å reise på ferie med god samvittighet, som rett og slett vil legge ut på en reise med tog.

 

Denne lille togboken er først og fremst beregnet på godt voksne folk, som har levd en stund, og som ikke er like raske på eller interessert i å bruke internett. Det er boken for den som har nådd den tredje alder, som har tid, enten de er i arbeid med ekstra ferie og seniordager, eller er pensjonister. Folk som kanskje ikke er så flinke til å ta miljøhensyn, men som skjønner at de er nødt til det, og som ønsker å bli miljøvennlige reisende. Dette er også boken for de som har innsett at transporten er en stor del av selve reiseopplevelsen, nærmest som en dannelsesreise i seg selv.

 

Å ta miljøhensyn når du er ute på reiser, betyr at du reiser med tog, og at du kanskje ikke reiser langt. Du reiser først og fremst rundt i Europa. Du trenger ikke å reise lenger. I vår verdensdel finnes det utallige interessante reisemål.

 

Boken er delt inn i flere trinn. Som første trinn i en miljøvennlig reise gjennomfører vi en «reiseanalyse». Den skal gi oss et svar på om vår reise kan gjennomføres på en miljøvennlig måte.

 

I trinn to ser vi nærmere på ulike sider av det å reise med tog. Vi vurderer hvordan det er å reise på ”interrail”. Det er to måter å legge opp togreiser på. Den ene er selvfølgelig å bestemme alt på forhånd, som mange foretrekker. Den andre er å ta ting på sparket underveis. Hoppe av og på et tog, når du har lyst til det. Men uansett om du ønsker en «spontan» tur eller ikke, så må det planlegging til.

Boken tar for seg, i trinn 3, ulike dilemmaer du bør ta stilling til i planleggingen. Vi gjennomgår hvordan du kan få bestilt billetter og hvordan du setter opp andre detaljer i reisen. Togreiser er rett og slett reiser med innhold, og for å få til det er du nødt til å forberede deg.

Togboken fortsetter med selve reisen, før du går på toget, underveis og når du er fremme.

Dessverre skjer det av og til togforsinkelser, også i utlandet. Hva gjør du da? Togboken gir noen råd. Vi har også tatt med et kapittel som foreslår en del togturer rundt om i Europa.

Siste del av boken har litt informasjon for de som ønsker å dra sin toginteresse litt lenger.

 

 

 

 

 

Om tog og miljøvern

 

Om reiseforberedelser

 

Reisebestillingsplan

 

Bestilling og kjøp av togbilletter

 

Planlegg reisedetaljene

 

Reisen

 

Forslag til togturer

 

For de som vil "dra det litt lenger"

 

 

 

 

 

«Av alle transportmidler er toget kanskje den beste hjelpen til tenkning: Utsikten har ikke noe av den monotonien som preger utsikten fra et fly eller et skip, den beveger seg hurtig nok til at vi unngår å bli irriterte, men langsomt nok til at vi kan identifisere det vi ser. Den gir oss kortvarige inspirerende glimt inn på private områder, den lar oss se en kvinne akkurat i det øyeblikk hun henter ned en kopp fra en hylle på kjøkkenet. Så tar den oss videre til en hage hvor det ligger en mann og sover, og deretter til en park hvor et barn tar imot en ball som er blitt kastet av noen vi ikke kan se. (Kunsten å reise av Alain de Botton s. 60).

TOGBOKENS INNHOLD

DEN LILLE TOGBOKEN

 

Utdrag fra boken:

Fra kapittel 1. Om tog og miljøhensyn

I 2014 kom FNs klimapanel med nye rapporter om jordklodens klima. Igjen påviste de at det fortsatt står meget dårlig til og noe må gjøres, før det er for sent! Rapporten peker spesielt på utslippet av klimagasser til atmosfæren, og det er på dette området hver og en av oss kan gjøre en innsats. Vi som bor i den vestlige verden og stadig er ute på reiser, må «ta skjeen i en annen hånd». Vi er nødt til å legge om våre reisevaner. Vi kan ikke lenger «hoppe på» et fly, for å ta oss en oval weekend i en eller annen storby. Fly er en av de verste forurensere som finnes, og bør ikke benyttes til annet enn helt nødvendige reiser. FNs klimapanel har gitt oss, nærmest et ultimatum, og det nytter ikke lenger å påstå at endringene i klimaet ikke er menneskeskapt.

 

Fra kapittel 7. Planlegg reisedetaljene

Når reisen er bestilt og alle bestemmelser er tatt, er det på tide å glede seg enda mer. Det gjør du både ved å sette opp selve reiseplanen din og ved å innhente flere reisedetaljer. Jeg liker å sette opp tabeller, fordi det gjør alt mer oversiktlig. Tabellene kan fylles med opplysninger om steder du skal passere med toget, byer du skal bo i og hoteller der du skal overnatte. Hensikten er både å skape større forventninger og det skal være et nyttig redskap du kan bruke under selve reisen.

 

 

 

 

 

 

FRA "DEN LILLE TOGBOKEN"

"Togdriften i seg selv gir ingen utslipp, men produksjonen av strømmen som får toget til å gå, kan gjøre det. Uansett om strømmen kommer fra kullkraftverk eller ikke, er toget langt mer miljøvennlig enn andre transportmidler."

 

 

"Den offisielle siden for interrailsam-arbeidet i Europa inneholder det meste knyttet til det å reise på interrail."

 

"Det tredje trinnet i reiseforberedelsene går ut på å vurdere noen reisealterna-tiver, som det er lurt å ha tenkt igjennom, før du bestiller en togreise."

 

 

Copyright © All Rights Reserved